Tietoa ja tukea hammasteknisen alan työnantajille

 

 

 

 

Hammaslaboratorioliitto on vuonna 1942 perustettu työnantajajärjestö, jonka jäseniä ovat hammaslaboratoriot.

 

Liitto neuvottelee hammasteknisen alan työehtosopimuksen Ammattilitto Pro ry:n kanssa.
Huom! TES neuvottelutulos 2016-2018

 


14.5.2018

Verottajan ohjeistuksesta

Verottajan antama ohje on hammasteknisten yhdistysten mielestä ristiriidassa arvonlisäverolain kanssa, koska hammasteknikoiden sekä erikoishammasteknikoiden tekemät proteesit ja niihin liittyvät työsuoritteet ovat arvonlisäverolain 36 § mukaan arvonlisäverottomia. Hallituksen esityksessä arvonlisäverolaiksi (88/1993) mainitaan, että tämä kohta on kirjoitettu lakiin veroneutraalisuuden takia. Samassa yksityiskohtaisessa perustelussa mainitaan, että hammasteknikon ja erikoishammasteknikon suorittamat suuhun kohdistuvat toimenpiteet ovat jo 35 § terveyden- ja sairaanhoitopalvelun määritelmän mukaan verottomia.

Edellä mainitun perusteella purentakisko on mitä suurimmissa määrin työsuorite vaikka lopputuloksena onkin tavara, joka myös tulisi tulkita proteesiksi. Purentakiskon tulkintaa työsuoritteeksi voidaan perustella sillä, että sen loppuhinnasta ainoastaan viidestä kymmeneen prosenttiin on materiaalikustannuksia ja loppu työn osuutta.

Ohjeistus on myös vaikeaselkoinen. Haluamme selvittää mm. koskeeko ohjaus niin sanottuja puolivalmisteisia purentakiskoja ja hammassuojia vai alusta asti yksilöllisesti valmistetun hammaslääkärin tilauksesta potilaan hoitoon valmistettuja ja hammaslääkärin sovittamia purentakiskoja.

Lisäksi oma hankaluutensa aiheutuu siitä, että osa hammaslaboratoriossa valmistettavista tuotteista olisi arvonlisäverollisia ja osa ei. Tarveaineiden verovähennysoikeus joidenkin tuotteiden osalta johtaisi sekavaan tilanteeseen, kun sama tarveaine on jonkin tuotteen valmistuksessa vähennyskelpoinen ja toisen tuotteen valmistuksessa ei. Arvonlisäverovelvollisuudella olisi vaikutuksia myös laskutus- ja kirjanpitokustannuksiin sekä alamme työllisyyteen ja kannattavuuteen. Yhteen tuotteeseen kohdistuva arvonlisävero asettaa alamme yritykset epätasa-arvoiseen asemaan.

Tapaamme verottajan 22.5. Sen jälkeen lisäinformaatiota tällä sivulla


11.5.2018 

Verottajan kanssa käytyjen keskusteluiden mukaan olemme saaneet sovittua tapaamisen, joka toteutetaan 22.5. tai 23.5. Tuolloin yritämme saada tarkennusta ohjeistukseen, erityisesti minkälaisia purentakiskoja verotus tulee koskemaan, koska purentakiskojen arvonlisäverollisuus astuu voimaan ja missä suhteessa vähennykset tehdään. ”Perinteisen läpinäkyvän akryylista valmistetun” purentakiskon osalta ei liene tulkintaongelmia, mutta miten toimitaan hybridien kanssa ja miten tekninen työ tulkitaan tietyissä tapauksissa, onko se osaproteesi vai purentakisko? Hyvä kysymys on myös miten esim. jyrsimen tai tulostimen vähennys tehdään, kun sillä tehdään purentakiskoja mutta niiden määrää ei tiedetä.

Jos sinulla tulee kysymyksiä aiheesta, laita viestiä markku.annaniemi ät hammaslaboratorioliitto.fi

Tiedotamme heti, kun saamme tietää, koska tapaaminen on ja tapaamisen jälkeen miten keskustelu verottajan kanssa meni.


19.4.2018 Ohjeita purentakiskojen alv:sta

Hammaslaboratoriot ovat saaneet Oma Veroon ohjeistuksen purentakiskojen alvillisuudesta. Ohjeistus on hiukan puutteellinen, joten Hammaslaboratorioliitto selvittää miten asian suhteen tulee toimia. Seuraa liiton sekä Uutisia ja tiedotteita -sivua, niin pysyt ajan tasalla arvonlisäverolaki asian suhteen.


 

 

 

Jäsenenä saat seuraavat palvelut:

 

 Neuvonta

- Työnantaja-asioita koskevat kysymykset
- Yritystoimintaan liittyvät yleiset kysymykset
- Toimialakohtainen neuvonta

 

Tiedotus

- Jäsentiedotteet
- Suhdannekatsaukset
- Tutkimukset
- Hammasteknikko lehdessä omat sivut

 


Edunvalvonta

- Toimialan kehittäminen
- Hammasteknisen alan koulutukseen vaikuttaminen
- Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista
- Palkkausjärjestelmän kehittäminen ja työehdot

 

 

 

Hammaslaboratorioliiton hallitus 2016


Puheenjohtaja, Terhi Klint-Pihlajamaa p. 040 526 9676
Varapuheenjohtaja, Markku Sinisalo p. 040 544 9825


Olli Ilmavalta
Mia Niemi
Ilkka Tuominen
Anders Wollstén

Varajäsenet: Timo Nieminen ja Jukka Salonen

 

Toiminnanjohtaja Markku Annaniemi p. 040 720 9855

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 
Hammaslaboratorioliitto julkaisee tätä sivua yhteistyössä Suomen Hammasteknikkoseuran kanssa